Planując remont kuchni, warto rozważyć jej estetyczne wykończenie w postaci wygładzenia ścian. Obecnie nie ma problemu z zakupem odpowiednich materiałów budowlanych, które pozwolą uzyskać taki efekt. Trzeba jednak skorzystać z pomocy specjalisty, który podpowie, jaka będzie najlepsza gładź szpachlowa do kuchni?
Jak wiadomo jest to pomieszczenie narażone na podwyższoną wilgotność, ponieważ gotowane są różne potrawy i opary z tłuszczu osiadają na ścianach i suficie? Nowoczesna gładź szpachlowa uznana za najlepszą do kuchni to gładź polimerowa i wapienna gwarantująca idealnie gładką powierzchnię.
Jakie jest zastosowanie gładzi szpachlowej w kuchni?
Zadaniem gładzi szpachlowej jest pokrycie powierzchni ścian i sufitów (cienka warstwa), zapewniając estetyczną gładkość oraz piękny wygląd każdej powierzchni. Chropowate tynki oraz wszelkie nierówności znikną. Dlaczego nie powinno się stosować w kuchni tradycyjnej gładzi gipsowej? Jeżeli kuchnia posiada duże okna, dobrą wentylacje, to oczywiście można wybrać gładź gipsową. Trzeba jednak pamiętać, że w takim pomieszczeniu nie może dochodzić do gromadzenia się wilgoci, w przeciwnym razie, materiał będzie się kruszył, odpadał i zmieniał kolor. Lepiej rozważyć inny rodzaj gładzi szpachlowej.
Czytaj także:
- gips szpachlowy do łączenia płyt https://smig.pl/smig_d-4/
- farba do malowania blachy https://smig.pl/smig_w-1/
- chemia budowlana sklep https://smig.pl
Rodzaje gładzi szpachlowej – czy każda będzie odpowiednia do kuchni?
W sklepach budowlanych dostępne są różne rodzaje gładzi szpachlowej. Najbardziej rozpowszechnionym materiałem jest oczywiście wytrzymała gładź gipsowa, która wykorzystywana jest do wygładzania ścian i sufitów w domach, biurach, lecznicach itd. Gładź gipsowa jest kładziona na tynkach cementowych, płytach, powierzchniach gipsowych a nawet na betonie, po czym jest szlifowana. Ale w kuchni może być wykorzystana tylko po spełnieniu w/w warunków.
Gładź wapienna jest znana z tego, że jej grubość nie może być większa niż 5mm, czyli nie pokryje większych niedoskonałości ścian. Powstaje głównie z wapna i może być użyta przede wszystkim do wygładzania tynków cementowo-wapiennych oraz jako podkład pod farby lateksowe i akrylowe. Ze względu na swoje właściwości może być z powodzeniem stosowana w pomieszczeniach, w których wymagany jest wyższy reżim sanitarny. Dotyczy to kuchni, w których gładź szpachlowa wapienna jest wykorzystywana do wygładzania ścian i sufitów. Ważne! Gładź wapienna posiada odpowiednią odporność na przykład na grzyba i zabezpiecza powierzchnie. Gładzie wapienne to mieszanka kruszyw, mączki wapiennej oraz białego cementu. Sprawdza się dobrze w kuchni, ponieważ zapewnia swobodny przepływ pary wodnej a to oznacza oddychanie ścian.
Gładź cementowa należy do materiałów wytrzymałych nakładanych tylko na grubość 3 mm, dlatego cała procedura wymaga wykonania kilku warstw i nie daje takiej gładkości jak gipsowa. Nie jest zalecana do stosowania w kuchni.
Najbardziej właściwym materiałem do wygładzania ścian i sufitów w kuchni jest gładź polimerowa. Dlaczego? Otóż, jest tak samo wykorzystywana jak gładź gipsowa, ale cechuje ją doskonała elastyczność, dlatego świetnie się sprawdza we wnętrzach, w których występują wyższe temperatury oraz zwiększona wilgotność. Te wszystkie czynniki przemawiają za tym, że gładź szpachlowa polimerowa jest doskonałą opcją do wykończenia kuchni. Dodatkową zaletą tego materiału budowlanego jest odporność na ewentualne uszkodzenia mechaniczne.
Korzyści z zastosowania gładzi polimerowej w kuchni?
Produkowane obecnie gładzie polimerowe są mieszaniną składającą się z gipsu naturalnego, wypełniaczy oraz polimerów. Wypierają standardowe gładzie szpachlowe, które nie sprawdzają się w takich pomieszczeniach jak kuchnia. Warto podkreślić jeszcze jedną zaletę materiału a mianowicie piękny biały kolor (przy wypełniaczach z dolomitu). Stosowanie gładzi szpachlowej polimerowej pozwala zużyć mniej farby, ponieważ otrzymany kolor z samej gładzi jest już doskonale równomierny.
Wypełniaczami do gładzi polimerowej są naturalne składniki takie jak chociażby mączka węglanowa lub dolomitowa. Natomiast rolę spoiwa pełni polimer w formie dyspersji wodnej np. pochodna kwasu akrylowego. Jakie są jej właściwości użytkowe? Ujawniają się dopiero w fazie wysychania, gdy nałożona na ścianę lub sufit warstwa ulega utwardzeniu gwarantując bardzo cienką powłokę. Jeżeli powierzchnia nie wymaga wyrównania, ale tylko wygładzania można położyć gładź o grubości mniejszej niż 1 mm., Jeśli zachodzi konieczność położenia kilku warstw, ten rodzaj materiału również sprawdzi się idealnie, ponieważ osiągnie odpowiednią przyczepność do farb.
Nie można uniknąć szlifowania, ale to proces łatwy do wykonania. W przypadku szpachlowania maszynowego ten materiał jest doskonałym rozwiązaniem, ponieważ są zminimalizowane straty materiałowe. Dobrym wyborem w przypadku kuchni są farby lateksowe i akrylowe, które są specjalnie opracowane do takich pomieszczeń. Warto wybierać również odpowiednie środki do gruntowania ścian przed położeniem gładzi polimerowej, pozwoli to na uzyskanie skuteczniejszej przyczepności i szybszego wysychania gładzi szpachlowej.